Zegama Aizkorri

Guia definitiva de Zegama

Amb el suport de Kilian Jornet

La marató de Zegama és una de les maratons de muntanya més populars d’Espanya. Es celebra anualment des del 2002 i atrau a corredors de tot el món. La cursa té lloc a la regió del País Basc i és coneguda com una de les maratons de muntanya més dures del món. Enguany, la cursa es va disputar el 29 de maig. Aquí trobaràs més informació sobre la cursa.

Història de la cursa

Zegama Aizkorri és una competició internacional de trail running, també coneguda com a Zegama-Aizkorri Maratoia. Es celebra cada any a Zegama, que és una petita ciutat al nord d’Espanya. La primera marató Zegama Aizkorri es va celebrar l’any 2002 i en un principi va ser creada per “donar nous aires al poble de Zegama”, 20 anys després, la carrera és una de les maratons de muntanya més famoses del món.

La ruta

La Zegama-Aizkorri és famosa per les seves pujades empinades; es considera una de les maratons més difícils del món perquè requereix una gran resistència i força dels participants. A més de ser un recorregut dur, hi ha altres obstacles com les roques i arrels dels arbres al llarg del camí que ho fan encara més difícil. Tot i això, és una bona manera de descobrir la bellesa dels paisatges del País Basc en la seva màxima esplendor.

Durant la cursa, el recorregut està ple de roques, pendents empinades i terrenys desiguals. Els participants han de portar calçat especial amb tacs profunds per poder fer front als diferents tipus de terreny.

En resum, Zegama-Aizkorri és una espectacular carrera de 42,195 quilòmetres celebrada al País Basc. El recorregut comença i acaba a la ciutat de Zegama i hi ha un temps límit de 8 hores per a completar-la.

• Ulzama: 85 minuts

A part, Zegama te una prova de quilòmetre vertical amb un desnivell de 3000 metres.

Factors a tenir en compte a Zegama

Al participar en aquest esdeveniment, començaràs amb una multitud de 500 a 600 persones. Primer, passaràs per un carrer estret que inicia a aquesta gran marató de muntanya i que implica un recorregut de 42 km per les muntanyes de Zegama, amb un augment d'elevació total de 5200m i una altitud de 1551m sobre el nivell de la mar. Atès que a Zegama hi ha uns 180 dies de pluja a l'any, el terreny sol estar humit i enfangat; la pluja, el bosc profund, els camins enfangats i els cims rocosos es combinen per a donar lloc a un recorregut que té una atmosfera única per als participants.

Resultats Zegama 2022

Aquesta edició va ser memorable, ja que el Kilian Jornet (equip de NNormal), va guanyar després de batre el rècord de la prova 3:36:40, i pel que fa a la classificació femenina Nienke Brinkman va guanyar (4:16:43).

Oriol Cardona Coll va guanyar en la categoria masculina en el quilòmetre vertical (32:59) i Emelie Forsberg (equip NNormal), va guanyar en la categoria femenina (42:26). L’Emelie ha guanyat en diferents disciplines, incloent-hi campionats d'Europa i del món, que són 4 ors en skyrunner, un or en campionat del món i tres ors en campionats europeus.

No et perdis com l'equip NNormal va viure la cursa!

Photography: Tom de Peyret